reklama

Milujem domáce dobroty

Je čas zberu jabĺk, hrušiek, tekvíc a iných druhov plodov, ktoré sa nám urodili v záhrade. I voľná príroda nás láka svojimi dozretými plodmi. Len vybrať prútené košíky z komory, odložiť lenivosť a poďho za humná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Naše staré mamy nenechali nič zo záhrady výjsť na vnivoč. Všetko vedeli spracovať a uchovať i na zimu. Pamätám si, ako sa krájali jabĺčka na tenké plátky a sušili sa na plachte na povale. Potom sa pozhŕňali a nasypali do pláteného vrecka. Príjemné kyslasté sme ich cez Vianoce žuvali ako maškrtu. V rúre sušili aj slivky, hrušky i šípky na čaj. Slivkový lekvár varili vo veľkom kotle a nesmierne krásne to rozvoniavalo až k susedom. Aj rajčiny sa varili na šťavu vo veľkom kotle a počas zimy sa z nej varila chutná polievka alebo prívarok k mäsu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Živo si vybavujem chuť šípkového lekváru. Volali sme ho aj "chlpatý lekvár", lebo v ňom bolo trochu cítiť jemné chĺpky z jadierok šípok. Uvariť ho bola hotová alchýmia a drina.

Za mestom som videla krásne veľké šípky a tak som vyzbrojená košíkom, rukavicami, dobrou vôľou a chuťou vyrazila na zber. Tŕne nemilosrdne pichali, ale za dve hodiny bolo v košíku asi päť kilogramov šípok. Šípky som obtrhala od stoniek a listov, umyla a nechala priviesť do varu vo vode. Vďaka modernej kuchynskej technike, presnejšie kuchynskému robotu s pasírakom (nie odšťavovačom ), prelisovať šípky bola hračka. Vznikla hustá masa, ktorú som musela zriediť vodou, dochutiť cukrom a pridaním konzervačného prášku uvariť úžasný lekvár. Časť vylisovanej masy som odložila a zmiešala s domácim pálenom a zriedila vodou Lucka a tak som vyrobila chutnú delikatesu - šípkový likér. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Využitím domácej sušičky sa snažím spracovať i popadané jablká i hrušky. Sušené štiepky sú neškodnou dobrotou a zdravou náhradou slaných čipsov. 

Zanedlho dozrejú v záhrade dule. Už sa teším na varenie dulového syru (dulce de membrillo) - tiež stará zabudnutá dobrota pokrájaná na kocky, ako gumené cukríky.

Záhrada nám ponúka veľa darov aj tých zabudnutých, ako napríklad mišpule. Prijímajme ich a rozumne zúžitkujme.

Šípkový lekvár a likér
Šípkový lekvár a likér (zdroj: anica)
Sušené jablká - štiepky
Sušené jablká - štiepky (zdroj: anica)
Anna Urbanská

Anna Urbanská

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Záhradničenie je výhovorka dospelých, aby sa mohli hrať vonku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu