Milujem domáce dobroty

Autor: Anna Urbanská | 5.10.2015 o 20:02 | (upravené 6.10.2015 o 14:54) Karma článku: 7,08 | Prečítané:  1572x

Je čas zberu jabĺk, hrušiek, tekvíc a iných druhov plodov, ktoré sa nám urodili v záhrade. I voľná príroda nás láka svojimi dozretými plodmi. Len vybrať prútené košíky z komory, odložiť lenivosť a poďho za humná.

Naše staré mamy nenechali nič zo záhrady výjsť na vnivoč. Všetko vedeli spracovať a uchovať i na zimu. Pamätám si, ako sa krájali jabĺčka na tenké plátky a sušili sa na plachte na povale. Potom sa pozhŕňali a nasypali do pláteného vrecka. Príjemné kyslasté sme ich cez Vianoce žuvali ako maškrtu. V rúre sušili aj slivky, hrušky i šípky na čaj. Slivkový lekvár varili vo veľkom kotle a nesmierne krásne to rozvoniavalo až k susedom. Aj rajčiny sa varili na šťavu vo veľkom kotle a počas zimy sa z nej varila chutná polievka alebo prívarok k mäsu.

Živo si vybavujem chuť šípkového lekváru. Volali sme ho aj  "chlpatý lekvár", lebo v ňom bolo trochu cítiť jemné chĺpky z jadierok šípok. Uvariť ho bola hotová alchýmia a drina.

Za mestom som videla krásne veľké šípky a tak som vyzbrojená košíkom, rukavicami, dobrou vôľou a chuťou vyrazila na zber. Tŕne nemilosrdne pichali, ale za dve hodiny bolo v košíku asi päť kilogramov šípok. Šípky som obtrhala od stoniek a listov, umyla a nechala priviesť do varu vo vode. Vďaka modernej kuchynskej technike, presnejšie kuchynskému robotu s pasírakom (nie odšťavovačom ), prelisovať šípky bola hračka. Vznikla hustá masa, ktorú som musela zriediť vodou, dochutiť cukrom a pridaním konzervačného prášku uvariť úžasný lekvár. Časť vylisovanej masy som odložila a zmiešala s domácim pálenom a zriedila vodou Lucka a tak som vyrobila chutnú delikatesu - šípkový likér. 

Využitím domácej sušičky sa snažím spracovať i popadané jablká i hrušky. Sušené štiepky sú neškodnou dobrotou a zdravou náhradou slaných čipsov. 

Zanedlho dozrejú v záhrade dule. Už sa teším na varenie dulového syru  (dulce de membrillo) - tiež stará zabudnutá dobrota pokrájaná na kocky, ako gumené cukríky.

Záhrada nám ponúka veľa darov aj tých zabudnutých, ako napríklad mišpule. Prijímajme ich  a rozumne zúžitkujme.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

SME naživo: Ako sa zmenilo Slovensko rok po voľbách?

Diskusia začne o 18:00. Stala sa vláda dostatočnou hrádzou proti extrémizmu, ako sľubovala? Prečo fašisti stále rastú?

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.


Už ste čítali?