Milujem domáce dobroty

Autor: Anna Urbanská | 5.10.2015 o 20:02 | (upravené 6.10.2015 o 14:54) Karma článku: 7,25 | Prečítané:  1616x

Je čas zberu jabĺk, hrušiek, tekvíc a iných druhov plodov, ktoré sa nám urodili v záhrade. I voľná príroda nás láka svojimi dozretými plodmi. Len vybrať prútené košíky z komory, odložiť lenivosť a poďho za humná.

Naše staré mamy nenechali nič zo záhrady výjsť na vnivoč. Všetko vedeli spracovať a uchovať i na zimu. Pamätám si, ako sa krájali jabĺčka na tenké plátky a sušili sa na plachte na povale. Potom sa pozhŕňali a nasypali do pláteného vrecka. Príjemné kyslasté sme ich cez Vianoce žuvali ako maškrtu. V rúre sušili aj slivky, hrušky i šípky na čaj. Slivkový lekvár varili vo veľkom kotle a nesmierne krásne to rozvoniavalo až k susedom. Aj rajčiny sa varili na šťavu vo veľkom kotle a počas zimy sa z nej varila chutná polievka alebo prívarok k mäsu.

Živo si vybavujem chuť šípkového lekváru. Volali sme ho aj  "chlpatý lekvár", lebo v ňom bolo trochu cítiť jemné chĺpky z jadierok šípok. Uvariť ho bola hotová alchýmia a drina.

Za mestom som videla krásne veľké šípky a tak som vyzbrojená košíkom, rukavicami, dobrou vôľou a chuťou vyrazila na zber. Tŕne nemilosrdne pichali, ale za dve hodiny bolo v košíku asi päť kilogramov šípok. Šípky som obtrhala od stoniek a listov, umyla a nechala priviesť do varu vo vode. Vďaka modernej kuchynskej technike, presnejšie kuchynskému robotu s pasírakom (nie odšťavovačom ), prelisovať šípky bola hračka. Vznikla hustá masa, ktorú som musela zriediť vodou, dochutiť cukrom a pridaním konzervačného prášku uvariť úžasný lekvár. Časť vylisovanej masy som odložila a zmiešala s domácim pálenom a zriedila vodou Lucka a tak som vyrobila chutnú delikatesu - šípkový likér. 

Využitím domácej sušičky sa snažím spracovať i popadané jablká i hrušky. Sušené štiepky sú neškodnou dobrotou a zdravou náhradou slaných čipsov. 

Zanedlho dozrejú v záhrade dule. Už sa teším na varenie dulového syru  (dulce de membrillo) - tiež stará zabudnutá dobrota pokrájaná na kocky, ako gumené cukríky.

Záhrada nám ponúka veľa darov aj tých zabudnutých, ako napríklad mišpule. Prijímajme ich  a rozumne zúžitkujme.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Čo si o autokamerách myslí polícia a môže ísť video na Facebook?

Autokamery snímajú aj poznávacie značky a tváre ľudí, s videami preto treba narábať opatrne.

DOMOV

Fico chce opäť bojovať s korupciou, založí nový úrad

Fico zvažuje aj prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku


Už ste čítali?